СӨЗ БОЙЫНДАҒЫ МӘДЕНИ КОД – ҰЛТТЫҚ ДҮНИЕТАНЫМНЫҢ ТІЛДІК КӨРІНІСІ - Жолшаева, М.С. ("МӘҢГІЛІК ЕЛДІҢ МӘҢГІЛІК ТІЛІ" Халықаралық симпозиум материалдары, 2016)
Тіл қоғамда ғана емес, жеке субъектінің санасында да өмір сүреді. Тіл әлемі – сыртқы дүние мен адамның ішкі әлемін байланыстырушы. Өйткені тіл – дүниетанымның құралы, ойлаудың ұғым, түсінік, пайымдау секілді түрлерінің объективтенуі. Яғни ойды құраудың және оны сыртқа шығарудың басты құралы; One of the main factors that contribute in the formation of any nation’s culture and worldview is everyday life, environment and lifestyle. In this article, we are discussing linguistic, linguacultural and cognitive aspects of the word ‘cauldron’ in the Kazakh language. Our main aim is not considering the word ‘cauldron’ as only a proper noun, in other words not as a lexical unit in the Kazakh language, but to prove it as a linguacultural unit that enlightens thinking, national worldview, and lifestyle.
Keywords: қазақ тілі; қазақ тілін оқыту; қазақ тіл білімі; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; linguistic; Kazakh language